SM U17 – Bertil svensk mästare i herrdubbel!

Den gångna helgen avgjordes U17-SM i Täby och som många vet blev det ett succéartat mästerskap då Bertil Jarl (såvitt vi vet) tog klubbens första SM-guld på ungdomssidan någonsin.

Det var dock hela 6 spelare med från klubben och nedan följer en recension om samtligas insatser.

Alma Myrberg ställde upp i mixed och singel och tyvärr blev det förlust i första matchen i mixed. Alma själv var inte så nöjd med sin insats där, men kunde istället glädja sig åt vinst i första matchen i damsingel innan det blev förlust mot blivande finalisten i åttondelsfinalen men top16 på SM är riktigt bra, så gott så!

Irma Hansson fick riktigt tuffa lottningar och förlorade tyvärr första matchen i såväl damdubbel (i par med Tina Abbpaykar från Aura) som mixeddubbel i par med Viktor Chen). Irma var dock klubbens främsta SM-deltagare förra året så det går upp och ner och kommer fler tävlingar.

Felix Bergqvist gjorde en riktigt bra turnering rent prestationsmässigt och spelade bra i samtliga kategorier. Tyvärr blev det dock väldigt tuffa lottningar (bland annat mot Bertil i första matchen i dubbel), förlust i samtliga i 3 set i första matchen, men Felix har haft mycket skadebekymmer senaste året och det blev nog tyvärr avgörande den här gången. Dock, får Felix kontinuitet framöver kommer han bli väldigt kapabel på kommande SM då nivån han visade lovar väldigt gott för framtiden.

Simon Normark gjorde även han ett bra SM och tog sig till åttondelsfinal i singel och kvartsfinal i dubbel (i par med Gustaf Blomberg, Kinnekulle). I singeln vann Simon en jämn förstamatch, som han dock hela tiden hade ledningen i och i åttondelsfinalen spelade han 2 bra set mot seedat motstånd. Han behöver ha marginalerna med sig i anfallsslagen för att ta sig förbi den matchen och tyvärr hade han inte det den här gången, men ändå en ok insats.

Dubbeln var en enkel seger i första matchen men kvartsfinalen var ett rätt dåligt första set. Andra set var dock helt annat och borde nästan ha gått vägen, men några misstag i slutet blev till slut förlust. Hursomhelst alltså ett bra SM för Simon som även det lovar gott för framtiden.

Viktor Chen hade som tidigare nämnts ingen rolig start på turneringen med tidig sorti i mixeden med Irma. Dubbeln i par med Påvelunds Felix Lindeblad gick desto bättre och 2 väldigt enkla vinster ledde fram till semifinal. Där spelade Viktor och Felix en riktigt bra match och vann kontrollerat mot ett par de haft jämna matcher mot tidigare under säsongen.

Bertil Jarl tog sig till kvartsfinal i mixed (i par med Karolina Widberg, Täby) och spelade i kvartsfinalen ett lysande första set men tyvärr fick de sedan en dålig start i andra set och därifrån rann det iväg. Förlust i 3 set alltså men Bertil visade här att han är väldigt kapabel även i mixed.

Dubbeln med Spårvägens Filip Swahn blev satt på prov redan i första matchen mot klubbkompisen Felix men de löste till slut den i 3 set och kvartsfinalen vann de enkelt. Semifinalen var en jämn och välspelad historia där de var i underläge 9-11 i 3:e set men lyckades växla upp lite ytterligare och kunde till slut vinna med 21-17. Därmed hade vi alltså en final med BÅDE Bertil och Viktor och då de stod på varsin sida hade vi alltså SM-guldet säkrat!

Tyvärr blev sedan finalen lite av ett antiklimax. Vid 19-19 i första set snubblade Viktor till vid en serveretur och reagerade direkt som att det hade tagit illa på foten. Efter några minuters behandling spelade de sedan vidare och Bertil/Filip tog då första set med 21-19. I andra set var matchen klart påverkad av Viktors skada och det blev väldigt korta dueller och mycket på chans. Vid underläge 11-12 tog sedan Viktor och Felix beslutet att avbryta matchen då det helt enkelt inte gick längre. Bertil och Filip därmed alltså svenska mästare i herrdubbel 2023 och GBKs första guld på ungdomssidan någonsin!

Tyvärr verkar det som att Viktor fått en lättare fraktur och kommer att vara borta i några veckor. Vi önskar givetvis snabb läkning och hoppas att han är tillbaka snart. Trots det tråkiga avslutet måste vi givetvis också säga grattis till SM-silvret, Viktor!

Bertil har den här säsongen successivt utvecklat sitt dubbelspel och blivit alltmer komplett. Det har lett till att han vunnit många andradubblar i vårt A-lag i division 1 och även nu på våren visat sig högst kapabel att prestera även i förstadubblar. Därför visste jag att kapaciteten för den här framgången fanns, men det är aldrig givet att man ska lyckas just den helgen SM spelas. Därför är det naturligtvis otroligt roligt att kunna skriva STORT GRATTIS TILL SM-GULDET, BERTIL!!

Det och övriga SM-framgångar ska naturligtvis firas och vi tänker i ett första skede att det görs i tävlingsgrupperna 17.30 på torsdag. 

Med SM-tävlingarna över för den här säsongen laddar vi nu likväl om för återstoden av säsongen.

Vid tangentbordet,

Erik Bojesson