Interna uppgörelser i Ulricehamn

Klockan ringer 05:40 och de första tappra krigarna i GBK’s C-klass-armé vaknar till liv och gör sig redo för en lång dag i fält. Varken det berömda Malmöhaveriet eller den sömniga metropolen Timmele kunde påverka stridsmoralen hos våra tappra spelare denna dag. Dessvärre var truppen en man kort då Efraim Zetterqvist (ST2) låg nerbäddad i en dödsförkylning vilket förstås inte går an i pandemitider.

Det första som ögat möter i gymnastiksalen i Timmele är de romerska ringarna i taket och ljuset som strålar in från sidorna. Det otränade ögat kanske ser barndomsnostalgin från skolgympan. Den rutinerade badmintonspelaren gör blixtsnabba överslag och ser risker och faror. Kommer ringarna stoppa mina skyhöga clear? Dock var det inte takhöjden som var första mixedmatchens värsta fiende.

Morgonsolen som strålande in längs två glasdörrar på var sin sida av bana 1 gjorde bitvis sikten omöjlig. Under andra set kom funktionärer till undsättning beväpnade med tjockmattorna vi minns och försökte med dessa skapa ett välbehövligt solskydd. Den usla sikten till trots tjongade Efraims vikarie och gruppkompis Sakti Ghatuari (ST2) och Noelle Madsen (ST3) in sin första mixedmatch mot GBK-vännerna Lisa Werner och Ola Billgren. Därefter väntade en massiv syskonmur på andra sidan nätet där Frida och Fredrik, även kallade Fridrik, kammade hem den rafflande tresetaren (16-21, 21-14, 15-21). Fridrik tog också hem segern mot Lisa och Ola och därmed var guldet ett faktum. Vi kan bara konstatera att badminton rinner i syskonens vener, för Fridrik fortsatte utöva total dominans under dagen.

Fler som dominerade den gamla 70-talsgympasalen var Einar Ingemarsson, som fullständigt krossade allt motstånd, vare sig det var klubbkamrater eller klubbrivaler. None shall pass. Fullständigt obesegrad gick han till semifinal där den fruktade Fredrik “Jazzhands” Longnell väntade.

GBK-dominansen i Timmele var obarmhärtig. Det gick inte att röra sig i hallen utan att stöta på en GBK:are, vare sig det var en 11-åring eller en 50-plussare. Hela spannet täcktes in och framför allt på damsidan i C-klass var GBK i majoritet. Frida Longnell stod obesegrad ändå tills vänsterhänta motståndet Rebecka Jiremyr klev in på banan och erbjöd ett rejält tuggmotstånd, till och med för GBK’s mest tävlingsrutinerade dam. Det gav Frida en välförtjänt andraplats och Lisa Werner norpade tredjeplaceringen i denna 5-mannagrupp. GBS’s sista dam Noelle Madsen kunde med nöd och näppe norpa fjärdeplatsen genom att besegra Lisa Hubbard i två raka set i sista matchen och slapp därmed jumboplatsen.

Bland klubbens yngre talanger tog sig flera till final. Det bestämdes att man skulle spela klart barnens spel samma dag vilket innebar sena matcher för vissa. Anton Billgren (HS U15) fick en hejarklack av rang när hela GBK-gänget trängdes på de klassiska gympasalsbänkarna vi alla minns med värme för att heja hem honom i kvartsfinalen mot Timmy Nilsson. Han kämpade som en sann GBK-hjälte men inte ens hans oklanderliga teknik kunde stå pall mot rutinerade Timmy.

I kvartsfinal var även Sören Nilsson Linder som tappert kämpade sig igenom sin match mot rutinerade Harry Vaihinger men fick erkänna sig besegrad efter två raka set.

Bättre gick det för lagkompisarna Irma Hansson (DS U15), Nina Hansson (DS U11) och Theo Stockelberg (HS U13) som krigade sig till guldsegern. På en hedersvärd andraplats tog sig dock Anton och Sören (HD U15), Axel Adebahr (HS U11) och Theo och Edwin Werner (HD U15) på en god tredjeplats.

Så gick en lång dag i Timmele mot sitt slut och på andra sidan väntade herrarnas semifinaler i både B- och C-klass.

Dag 2 – Ulricehamn

I slutspelsträdet från gårdagen gick att skåda inte mindre än 6 av 8 GBK:are i HS C. Det borgade förstås för goda chanser till många finalplatser, men även i Sporthallen dagen innan hade den enda GBK:aren hållit fanan otroligt högt. Den blott nyligen fyllda-15-åriga Simon Normark fullkomligt dominerade både mixed dubbel B med sin splitternya partner Greta Ribokas (Västa Frölunda) samt HS B. I MD B-semin blev dock utmaningen för står gentemot Luba Kalaboukhova (Askim) och Martin Johansson (Tellus). En kittlande tresetsrysare fick det unga paret till sist erkänna sig slagna (10-21, 21-13, 21-19) efter att ha vänt första set och tagit kontroll över spelet mot slutet. En stark match av en duo som aldrig tidigare spelat tillsammans.

I HS B tog Simon sig som enda tonåringen i tävlingen ändå till final efter en utmanande tresetare mot Christian Sunesson (Partille) (21-14 6-21 13-21) och så till final i en ännu större rysare mot Josef Gardell (Tellus) där han tyvärr besegrades efter en tuff tresetare (18-21 21-15 8-21). En otrolig insats med tanke på att gårdagen dessutom höll på i nästan 12 timmar.

Den tills då obesegrade Einar Ingemarsson åkte ut i semin mot klubbkamraten Fredrik Longnell som senare fick möta Sakti Ghatuari (walkover mot klubbkamraten Lars Nilsson) i finalen. Båda besitter varsitt rykande färskt HS C guld, Sakti från Slagfjädern i Örebro två veckor tidigare och Fredrik från Malmö veckan innan. Inte helt otippat med dessa herrar i final således. Spännande vart det i alla fall, så pass att ST3-tränarna David Lidevi och Victor Bonnier samt förkylde Efraim fanns med på videolänk för att bevittna denna episka duell live från Sporthallen i Ulricehamn.

I två relativt lika set slogs de tu om guldet och smasharna haglade. Trots detta kunde Fredrik 30 minuter senare titulera sig vinnare och ännu ett guld i HS C kunde inkasseras.

Herrdubbelfinalen fylldes av blåvita GBK-tröjor och en stor guldtörst. Klockan 12:15 var den interna uppgörelsen var ett faktum – slaget om guldet kunde börja. På ena sidan, Sakti Ghatuari och Himanshu Chupal, redo att anfalla. På andra sidan nät, favoriterna från Malmö, Einar och Fredrik, också kända som Freinar. Efter ett starkt och offensivt första set från Himanshu och Sakti, där Saktis drömmiga uppföljningar på Himanshus ljudliga smashar satte punkt för Freinar, hamnade de i ett välbekant underdogläge, något som framför allt Einar trivs väldigt bra med.

Här kämpade de sig till en setvinst med 21-18 och tresetaren var lika säker som att Tomas Telder jobbat på Fjäderborgen sen urminnes tider. Många djupa dyk och handdukstorkningar senare fick dock Freinar erkänna sig besegrade och Sakti och Himanshu kunde ställa sig på prispallen med sin första HD-vinst.

En mycket intensiv spelhelg med fenomenal laganda, support över alla åldersgränser och mången trevliga pallplatser. Nu taggar vi Halmstad 2-3 oktober, där vi åter igen har stor representation från både barn, unga och seniorer.