SM U15 – Irma Hansson och Viktor Chen i SM-finaler!

SM U15 i Henån har just avslutats och det blev en till slut rätt så lyckad historia för GBK, även om vi på förhand kanske hoppats på än mer. Redan innan turneringens början fick vi också ett tufft bakslag då Felix Bergqvist tvingades tacka nej till spel pga sjukdom. Såklart tråkigt och allra tråkigast för Felix själv.

Slutligen kunde vi summera 3 medaljer och 2 SM-finaler men vi tar det från början.

Fredag

Under fredagens kvalspel hade vi hela fyra spelare i farten på herrsidan genom Anton Billgren, Arvid Ekstrand, Manfred Ludvigsson och Lukas Jiang. Samtliga kämpade allt de kunde och för Anton och Arvid även framgångsrikt då de tog sig in i huvudturneringen i singelspelet!

Lördag

På lördagen hade vi fem spelare i farten och var representerade i samtliga kategorier. Arvid Ekstrand fick en tuff första singel i huvudturneringen där han fick till ett jämnt andra set men i slutändan förlust. Ändå en väldigt fin turnering av Arvid att kvala in i huvudtävlingen.

Anton Billgren fick även han en tuff första match i huvudtävlingen som slutade med förlust men en bra insats och en erfarenhet rikare.

Erik Adebahr fick även han en väldigt tuff lottning i singelspelet och fick ge sig i första matchen efter hårt kämpande. Även dubbelspelet med Ljungsbros Leo Kastbom blev förlust men en mycket knapp sådan. Glädjande nog lyckades dock Erik ta sig till kvartsfinal i mixed med Umeås Ise Djerf efter två fina vinster. En bra merit som förstaårs i åldersklassen.

Viktor Chen hade en enkel resa fram till kvartsfinal i såväl singel som mixed där det blev betydligt tuffare. Mixeden förlorades tyvärr i 3 set i par med Härnösands Saga Strömberg men var inte mycket att säga om då motståndet helt enkelt var bättre. I singeln fick han en väldigt tuff start i kvartsfinalen och förlorade första set stort men tog över alltmer och kunde till slut vinna komfortabelt i avgörande set. Därmed trots allt en semifinal.

Irma Hansson hade inte sin bästa singelhelg där det blev respass i första matchen men det skulle hon komma att ta igen med råge i dubbelkategorierna. Förutom ett förlorat set i första omgången i mixed på morgonen tog hon sig utan problem till semifinal i dubbel och mixed med Enångers Frida Svensk respektive Torps Filip Johansson.

Söndag

Viktor startade sin vana trogen den här helgen med att förlora första set i semifinalen men liksom i kvartsfinalen hittade han spelet alltmer ju längre matchen gick och kunde till slut vinna 21-18 i tredje set och därmed ta sig till sin första SM-final!

Finalen blev sedan en liknande historia där första set förlorades klart och andra set blev betydligt jämnare. Tyvärr hade han inte marginalerna med sig i de avgörande lägena den här gången och slutresultatet skrevs till 12-21, 18-21 till Malmös Daniel Huang som vann välförtjänt.

Viktor har förvisso vunnit två SJTer i singel den här säsongen men har sina största styrkor i dubbelkategorierna och med tanke på hur tuff turneringen blev är silver bra. Grattis Viktor till din första SM-medalj!

Irma hade en söndag som hon sent lär glömma där hon presterade på toppnivå rakt igenom hela dagen. Mixedsemifinalen på söndag morgon blev förvisso förlust men bjöd på ett strålande andra set och två missade setbollar till trots det bästa jag sett Irma prestera i mixed.
Dubbelsemifinalen blev en nervpärs för fäderna på läktaren då tjejerna tog hem första set enkelt och sedan hade en klar ledning i andra set innan de började komma nära finalplatsen och blev väldigt ivriga. Det löste sig tack och lov med 21-19 i andra set så Irma och Frida fick även de spela sin första SM-final!

Finalen mot Kistas Matilda Ståhle och Felicia Silvennoinen blev något för tuff men tjejerna stod upp väl och hade sånär knipit andra set som slutade 18-21. Det blev dock alltså ett SM-brons och ett SM-silver till Irma som även hon tog sina första SM-medaljer. Stort grattis!!

Sammanfattningsvis fick vi alltså med oss tre medaljer från U15-SM och det är absolut ok även om det såklart var synd att vi tappade vår största chans med Felix/Viktors dubbel redan innan tävlingen men det går fler tåg. Flera har dessutom fått spela sina första SM vilket är nyttiga erfarenheter för framtiden.

Jag vill också ge stort tack till er föräldrar som ställde upp med stöttning och skjuts till Henån fredag-söndag. Det underlättade mycket och betyder mycket för ungdomarna.

Avslutningsvis också några rader om helgens största vinnare som jag ser det och det var arrangörsklubben Torps GOIF med Janne Karlsson och Patrik Andersson i spetsen men hela klubben förtjänar verkligen en stor eloge för ett helt fantastiskt arrangemang. Det är häftigt att se hur så många personer med anknytning till klubben gick man ur huse för att göra detta till ett minnesvärt SM för ungdomarna och det blev det verkligen. Tack ska ni ha!

Vid tangentbordet,

Erik Bojesson