Vi sitter i samma bil – Halmstad 2-3 okt

Vid ån Nissans mynning ligger den gamla hamn- och militärstaden Halmstad. Men vi badmintonnördar kanske gör andra associationer. För undertecknad är det långa sandstränder och Sveriges främsta badmintonspelare Felix Burestedt. 

Därför kändes lite extra högtidligt att spendera helgen på hans hemmabana Söndrumshallen, som förövrigt inte undanhöll stoltheten över sin OS-spelare med tidningsurklipp prydande såväl hall som hemsida.

I caféet doftar förväntan och lasagne för 79 riksdaler. Som alltid är det ont om uppvärmningsytor och spelare småjoggar rutinerat och lojt i korridorerna.

Av de nyligen släppta restriktionerna syns oväntat få spår. Handspriten i receptionen står som en ensam relik av en svunnen men inte saknad tid. De flesta tillfälliga påbuden handlar om max 2 minuters inbollning och att väskor ska placeras vid bana 1. Eftersom en badmintonväska i snitt rymmer en normallång, dubbelvikt 10-åring förstår man att dessa inte kan ligga och drälla överallt. Väskorna alltså.

Dagens första mixed-drabbning

Bristen på uppvärmningsbanor ger dock utrymme för kreativitet. I de svala och tomma squashrummen syns inte att spår av mänsklig aktivitet. Trots undermålig takhöjd och brist på nät går det att öva bollkontroll och få upp kroppstemperaturen inför dagens första match i truppen, nämligen mixed dubbel, B-klass (MD B).

På grund av tidigare walkover får lagets ständiga, men ofrivilligt morgonpigga Efraim Zetterqvist tagga till för ytterligare en mixedmatch med partnern Noelle Madsen (also known as undertecknad). På tåget ner kvällen innan pratades det taktik inför just denna match som är så viktig för paret. I dubbelspel i badminton är det i princip alltid direkt eliminering som gäller, vilket innebär att förlust är lika med slut på det roliga. 

På andra sidan nät väntade nämligen det farliga Lugiparet Emelia Petersson (B-klass i MD och DD) och Oskar Hansson (A-klass i HD) Noelle och Efraim, också kända som Noefraim, spelar mixed i C-klass men på grund av för få anmälda, blev de flyttade till B-klass där motståndet är förväntat tuffare.

Efter en snabb men tuff start för Noefraim förlorade de första set med svidande 12-21. Oskar Hansson visade sig sköta mycket av markarbetet på andra sidan varvid Noefraim bestämde sig för att byta taktik. Det skulle visa sig vara en stor framgång och paret vann andra set med 21-14. Strategin må ha varit lyckad men inte utan att motståndarparet genomskådat dem. I tredje set orsakade de oreda för GBK-paret genom att positionera sig oförutsägbart vilket skapade stora svårigheter för Noefraim att placera bollen och hitta luckor. Noefraim fick erkänna sig besegrade efter ett spännande tredje set med siffrorna 17-21. 

Redan här var schemat satt ur spel. Tidiga förseningar så att säga är en direkt och oundviklig motorväg till en sen kväll med lång väntan och svårförutsägbara starttider. Uppvärmning var inte att tänka på och de strikta inbollningstiderna blev snävare och snävare. Siffervändarna hann knappt kliva ner från domarstolen förrän sekretariatet var framme för att få tag i resultatlappen. 

GBK-tjejerna dominerar

Helgens i särklass största dominans fann vi nog på damsidan U15, där GBK-stjärnan Irma Hanssons enkelriktade väg till segern avslutades med en 23 minuter lång final mot Moa Gelbert (Wätterstad) (21-19, 21-6).

Damsidan var särskilt stark i helgen så nära hälften av alla placeringar utgjordes av klubbens tjejer. Klubbens vision om att få fler tävlande och tränande tjejer kanske inte längre bara är en vision inom kort?

Den spelare som undertecknad hann se flest matcher av var Hanna Gundewall som med sitt pokerface, sin fenomenala backhand och utomordentligt sportsliga uppträdande kämpade sig hela vägen till final på söndagen (DS B). Ivrigt påhejad av GBKlacken stred hon in i det sista i den ökänt tröga inre hallen, dit syret inte når. Här mötte hon hemmafavoriten Rebecka Carlsson som med sin imponerande vinststatistik ändå fick ett rejält tuggmotstånd. En fin andraplats tilldelas Hanna efter de tuffa 35 minutrarna.

Mer Gundewalls fick vi se i damdubbel B, där tvillingarna Lisa och Hanna kämpade för en finalplats, men fick stå till sidan för första- och andraseedade paren i DD B.

För undertecknad var nog höjdpunkten faktiskt inte när sista singelmatchen blev en seger, utan när tre GBK:are närmast rusade in på banan i halvlek, beväpnade med några snabba coachande och stöttande ord. På grund av många parallella matcher mellan GBK:are var möjligheterna till coachning extremt begränsade. Men i sann GBK-andra spred sig nödropet som en oljad blixt i teamet och människor som sällan utbytt ord, kom till undsättning. Detta värmde ett nervöst hjärta i pågående match och säkert var det därför vinsten kändes extra tillfredställande. Därmed knep undertecknad lättat och lyckligt en andraplats i C-klassens damsingel.

Distanscoaching i final

I final var även Max Lyth Bellman mot Partilles Christian Sunesson som gjort comeback efter fyra års uppehåll. B-klassaren Sunesson var ju i semifinal helgen innan mot vår egen Simon Normark och återigen fick han möta GBK-motståndet, fast denna gången i final och i C-klass. Det blev en svettig tresetare med med hela GBK-familjen på läktaren, extern coaching via videosamtal och på-plats-coaching av Karlskronaspelaren och storebrodern (inte Max’s då) Gabriel Zetterqvist. Detta till trots fick Max denna gång nöja sig med andraplatsen efter en värdig kamp mot rutinerade Sunesson. 

I vinnarens bil på väg hem, där chaufför Sunesson givetvis inte kunde tacka nej till sällskap av 3 trötta GBK:are, fick vi glimtar av vad som egentligen pågick på banan mellan de två. Max kände sig framför allt nöjd med sitt defensiva spel i finalmatchen, medan Sunesson hjärtligt beklagar sig över samma situation: “Jag fick göra allt jobbet i offensiven och så får Max poängen!”

På frågan om vad det mest lärorika med helgen varit svarar Max: “Det är viktigt att lita på sitt spel. Att tro att man har något att komma med. Och inte försöka ändra på något i sitt spel”

Och vad kommer han ta med sig och jobba vidare med till nästa tävling? “Nätspelet och mitt defensiva spel!” Vi tackar Sunesson för både skjutsen hem och sportsligt uppträdande även utanför plan.

Dubblar farligt nära mållinjen

Efter en stark kvartsfinal i herrdubbel B, klev Simon och Efraim, också kallade Efron, in på bana 2 på jakt efter finalplatsen. Trots en skakig start med ett förlorat första set, kom de ikapp i andra set med 21-15. De båda A-klassherrarna (i singel) på andra sidan satte dock stopp för finaldrömmen i tredje set och Efron fick tacka för en god match 42 minuter senare.

Fler herrdubbelinsatser såg vi i både U13 där Axel Adebahr och Kaj Xu roffade åt sig förstaplatsen och i HD U15 stod Anton Billgren och Sören Nilsson Linder för att kamma hem andraplatsen.

Klubbens barn

En av de sakerna som är finast i klubben är väl ändå barnen och deras gränslösa glädje, nyfikenhet och goda humör. Att få ha tillgång till denna resurs även ute på tävlingar är en ynnest som jag är övertygad om att alla seniorer uppskattar. Det är här vi samlas och verkligen hittar vår gemenskap, i vinster och förluster, i halvlekar och inför finaler. GBK’s trevliga barn och deras sportsliga anda på plan gör en båda stolt och uppiggad när orken tryter och blodsockret fallit.

Det spelar ingen roll om du är ensam på din banhalva, för GBKlacken finns där att stötta, peppa, coacha och fira, en kort bit bakom baslinjen. 

Nu är dock längtan efter ett lagat mål mat och att slippa vara växelvis svettig och varm till kall och illaluktande i 48 h större än träningssuget. En väldigt lång helg är till ända och även treveckorsstreaken. Nu önskar vi alla spelare i helgens GotElit ett stort lycka till och ser fram emot Trollhättan och Kärcher Cup – stay tuned GBK:are.

Ett särskilt tack till GBK-tränaren Victor Bonnier som hjälpte till i HS C-finalen via videosamtal och Gabriel Zetterqvist från Badmintonklubben Carlskrona för coachning av GBK’s egna under söndagen. 

Reportern i fält,

Noelle Madsen